6b398e1939cf2e259ab6286bd9629d5dDe Nederlandse kunstenaar Willem de Zwart (1862-1931) was tekenaar, etser, aquarellist en tekenaar. Hij woonde en werkte tot 1894 in Den Haag en daarna nog 5 jaar in Amsterdam. De Zwart vertoont veel landschappen, stadsgezichten, portretten en stillevens.

Binnen de Haagse School viel hij op door zijn uitbundige kleurgebruik wat in het door mij gekozen werk ook aan de orde komt. Laten we het daar eens over hebben. Willem komt uit Den Haag en dat is goed terug te zien in zijn werken. In verschillende werken schildert hij de strandbeelden van die tijd. Schepen die aankwamen, mensen die het gezellig hadden, van alles wat. In het gekozen werk staat de nadruk erg op de vrouw. De vrouw heeft zwarte kleding aan en naast haar loopt een meisje met fleurige kleding.

Dat riep vragen bij mij op. Ik ben gaan zoeken of er een reden was waarom de vrouw op die manier gekleed was maar helaas kreeg ik daar geen antwoord op. Wel is te zien in de andere werken die Willem de Zwart heeft gemaakt dat meerdere mensen zo gekleed waren. Misschien was het in die periode normaal, of zelfs heel luxe om in hele donkere kleding te lopen. Waarschijnlijk lag er dus geen diepere betekenis achter het feit dat de vrouw zo donker gekleed is en het meisje heel fleurig.

Aangezien in dit werk de silhouet van de vrouw centraal staat wil ik daar graag wat mee gaan doen in de vervolgopdracht.

Jurgen Schuurman