De opdracht was duidelijk, zoek een schilderij waarmee je een connectie hebt. Het maakte niet uit of je het kunstwerk verschrikkelijk vond of juist prachtig, je moest er iets bij voelen.

Ik heb in de tijd dat ik bij Take pART werk (en daarvoor ook) al vaak genoeg door het museum heen gelopen. Ik had al een favoriete schilderij maar ik besloot al bij het horen van de opdracht dat ik die juist niet zou kiezen. Ik wou verder kijken omdat ik wist dat elke als ik door de zalen heen liep een nieuw kunstwerk mij opviel, eentje waar ik de vorige keer bij voorbij liep.

Met heel de Take pART groep liepen we door de zalen, soms werd er wat verteld. In de zaal De Schilderswinkel van de gebroeders Strij begon ik mij een beetje te vervelen. De eerste keren dat ik naar Het Dordrechts Museum ging vond ik deze zaal juist het interessantst maar ik had deze schilderijen al vaak genoeg bestudeerd.

‘’Oh ja er hangen hier ook portretten boven’’ zei iemand in de zaal. Ik keek omhoog en zag een reeks portretten. Het eerste wat mij opviel was het portret van een klein meisje in een blauwe jurk. Meteen schoten er allerlei vragen door mijn hoofd. Is dit een familie? Zo ja, wat voor een familie is dit en zijn er familie drama’s? Voordat ik het wist was ik verliefd geworden op de portretten van de familie Tets.

De portretten hangen in de zaal De Schilderswinkel van de gebroeders Strij. Abraham en Jacob waren broers die samen in de kunst werkte. Jacob schilderde vooral landschappen en Abraham vooral portretten. De portretten van de familie Tets zijn dus ook geschilderd door Abraham. Er is nauwelijks informatie te vinden over deze portretten (wat ze ook mysterieus maken).

Adriaan Johannes van Tets van Goudriaan was een van de belangrijke personen in de familie. Hij was een Schout van acht dagen in Dordrecht, hij trouwde met Cornelia van Rees waarmee hij drie kinderen kreeg. De familie was belangrijk en verschillende familieleden hadden functies in het bestuur (Adriaans vader, Arnoldus was een tijdje burgemeester van Dordrecht). Ik denk dat de familie van Tets hun trots voor eeuwig vast wouden zetten door middel van portretten. Dus ja, een belangrijke familie dat nu jaren lang aan een muur hangt in het Dordrechts Museum.

86e880177c080b4ac9d7b191cd467ab80b12f6c4847b2b6ce09797cd36a1f37e3456da5139505ebc0bc96a3710d8bd6205629c9be5d4cf8eb80b7d6525f5b561