'Musicerend gezelschap (in de koepel 'Batavia's lust')' door David Bles in 1875.

‘Musicerend gezelschap (in de koepel ‘Batavia’s lust’)’ door David Bles in 1875.

Toen ik dit schilderij voor het eerst zag vond ik het er uit zien als een leuk feestje wat veel overeenkomsten heeft met hedendaagse feestjes. Zo is er een man die bijna van ‘knock-out’ gaat, een vrouw die er uit ziet alsof ze veel roddels weet, een man die aan het zingen is, etc. Maar na er langer naar te kijken bleek dit niet perse het geval te zijn. Zo zien niet perse alle aanwezigen er uit alsof ze daadwerkelijk een leuk feestje hebben en is het ook niet echt een feestje. Maar musicerende mensen die thee drinken.

De vraag die bij toen dus bij mij opkwam, erover twijfelend of het toch geen echt feestje was gekeken naar de mensen die er best ‘wasted’ uit zien: “Is thee echt het enige dat ze drinken?” * knipoog* . Maar een andere reden dat ze er zo uit zouden kunnen zien is door dat het warm is; zo is een man aan de linker kant (in het rood) hevig aan het zweten, is omdat het warm is. Maar buiten zie je koeien wat mij weer laat denken dat het gewoon plaats vindt in Nederland, terwijl aan de muur een schilderij hangt van een slaaf -> “Waar speelt het zich af?” ( Het speelt zich af in Nederlands- IndiĆ« als het goed is).

Een andere vraag die we ons zelf moesten stellen was : Met wie in het schilderij zou je een gesprek willen voeren en waar zou dat gesprek dan over gaan? Ik zou dan gaan voor de mevrouw in het roze die aan de tafel thee inschenkt omdat zij er uit ziet alsof ze alle recente roddels weet en ik ben wel benieuwd wat die zouden zijn.