DM-875-468

Op het eerste gezicht leek het gewoon op een leuk feestje maar na wat beter kijken en zeker na mijn gesprek met (artikel)schrijfster Annenies Keur en Emmeline blijkt dit toch helemaal niet zo te zijn. Annenies heeft een artikel geschreven over het schilderij van Bles (onderaan bijgevoegd) waarin zij vertelt wat zij voor zich ziet dat er gebeurd in dit schilderij. Dit heeft ze geïnspireerd op wat ze ziet en wat ze weet over de tijd waarin het schilderij gemaakt is.

Zo vind ze het intrigerend want zij ziet de 2 meisjes voor zich als ondeugende vriendinnen terwijl in die tijd die verschillende huidskleuren nog niet zo goed mengden. Ook is er op het schilderij een aapje te zien voor het schilderij waarop een hardwerkende ‘koelie’ is afgebeeld> nu zien wij dat misschien als beledigend maar toen dit schilderij werd gemaakt was dit waarschijnlijk hartstikke vermakelijk. Zo schilderde Bles’ altijd uitdagende en humoristische situaties “Hij wilde de mensen uitdagen en een sfeer oproepen”; hij schilderde letterlijke conversation pieces.
Een van mijn vragen aan Annenies was of zij misschien wist of Bles dit landschap ooit had bezocht of dat hij überhaupt wist hoe het er daar sociaal aan toe ging. Het antwoord hier op was dat Bles een echte atelier schilder was en na haar weten daar nooit is geweest, te zien aan bijvoorbeeld het Hollandse landschap met koeien en het Hollandse licht. Er klopt eigenlijk helemaal niks van. Maar dat het historisch niet correct was maakte niet uit want deze schilderijen waren voor het vermaak; kijk maar naar de puffende man links op het schilderij ( hier kon het publiek van genieten).

Zelf maakte ik de vergelijking met Geordie shore. Een stelletje feestende, ‘al-een-paar-drankjes-ophebbende’, chaotische mensen. Gelukkig zagen Emmeline en Annenies (ook al kennen ze Geordie shore niet) dit er ook wel een beetje in terug. Vooral omdat het een beetje hetzelfde concept heeft : andere mensen een beetje begluren in hun dwaasheden voor eigen vermaak.

Maar dan thee: zelf had ik al wat ideeën voor mogelijke theesmaken namelijk :sinaasappel, kaneel, een chaithee en iets zoets. Allemaal met hun eigen reden. Na wat overleg zijn we eigenlijk gebleven bij dezelfde smaken + wat eventuele extra specerijen en vooral de redenen waarom nou deze smaken.

Sinaasappel : Het landschap deed mij denken aan sinaasappel en ook lijkt het alsof het aapje een sinaasappel vast houdt. Sinaasappel heeft ook eerst een zoete citrus geur maar zou daarna een beetje een bittere smaak kunnen produceren -> net als het schilderij wat eerst een leuk feestje leek te zijn maar toen toch erg tegenviel.

Chai : De Nederlandse koeien deden mij denken aan melk en dus ene chaithee/chai infusion. En Emmeline en Annenies vulden aan dat chai exotisch is maar toch een beetje Nederlands vanwege de melk (schilderij moet zich afspelen in Batavia maar heeft Hollandse koeien) en dat het een beetje een muffe geur heeft (de waarschijnlijke zweetlucht die daar hing vanwege de hitte en de warme kleding)

Kaneel (+ eventuele andere specerijen zoals : kruidnagel en nootmuskaat) : Nou ten eerste is kaneel natuurlijk een specerij en past vandaar goed bij de omgeving van het schilderij en ook doet dit schilderij en zijn licht mij echt denken aan iets met kaneel.

Dus dit zijn wat van de evt. theesmaken nu nog afspreken met de theesommelier, thee maken en een leuk kaartje erbij. En misschien ook wel koekjes… iets bitters.. zoals gember koekjes! Dus : hopen dat het lekker wordt!

Groetjes,

Sonne ♥