DM-S-137-670x549Het werk “het atelier van Arie Scheffer” is erg gevarieerd. Dit komt vooral door de vele verschillende schilderijen die worden afgebeeld. Er is niet netjes een soort collage gemaakt maar alles staat kriskras door elkaar heen en er lijkt aan elk schilderij tegelijk gewerkt te worden. Al met al krijg ik er nogal een chaotisch gevoel van.

Mijn eerste klik met dit werk was dan ook niet meteen een positieve “oooh wat is dit mooi” maar eerder verbazing hoe iemand hier kon werken. Schilderijen vol met kleur in alle soorten en maten staan bijna nonchalant tegen de muur aan. Hoe kan iemand zulke mooie kunst maken, die later ook nog echt in een museum hangt, als je zo veel herrie om je heen hebt? Zelf zou ik dat namelijk helemaal niet kunnen!

Los van het feit dat ik dan nog wel een paar schilderlessen nodig zou
hebben zou ik gillend gek worden met zoveel dingen en kleur om mij heen. Ik stel me altijd voor dat kunst wordt gemaakt in een volledig witte kamer waar dan af en toe een muziekje wordt gedraaid maar waar het vooral gaat om de rust. Natuurlijk gebeurd dit niet zo maar ik verbaas me erover dat Arie Scheffer dus kennelijk prima werkte in een overvol atelier.

Arie Scheffer was, in tegenstelling tot andere schilders in die tijd, al erg populair. Vele Franse edelen hebben schilderijen laten maken door Arie Scheffer. Al deze populariteit zorgde er voor dat Arie Scheffer veel mensen in dienst moest nemen om bijvoorbeeld verf voor hem te mengen. Dit wetende moeten er dus ook nog een handjevol mensen iedere dag door dat
atelier hebben gelopen. De drukke kamer zou ik kunnen accepteren met het argument “dat nou eenmaal mensen een andere smaak hebben dan ik” maar dat er ook nog een dozijn aan mensen over je schouder meekijkt hoe jij aan het werk bent. Ik denk dat iedereen daar nerveus van wordt.

Met wat snel zoekwerk kwam ik erachter dat Arie Scheffer uit een schilders gezin kwam. Zowel zijn vader als moeder waren schilders maar helaas hadden deze niet zoveel succes. Maar dit verklaart misschien wel hoe Arie Scheffer al die chaos kon verdragen. Jong geleerd is oud gedaan toch? Al dat opgroeien met kunst en de eindeloze chaos van kunst maken heeft er kennelijk voor gezorgd dat Arie Scheffer zenuwen van staal had.