7ca9b001fd165124052a75e6a263e4775fef63b350a2f77d061aebbfe4264940Dit is mijn gekozen werk. Toen ik dit schilderij zag hangen was mijn eerste reactie: ehh, waarom hangt dit hier? Is dit kunst? Ik wilde meer duidelijkheid hebben en begrijpen wat dit voorstelde. Ik ging zitten en schreef drie vragen voor mezelf op die meteen naar boven kwamen borrelen. Toen keek ik op het bordje naast het schilderij, waar de titel ‘Hiroshima’ stond. En toen begreep ik het gelijk. Zelf vind ik geschiedenis erg interessant, maar zelfs als je niet van geschiedenis houdt weet je waarschijnlijk wel waar de titel op slaat. ‘Hiroshima’ verwijst naar de atoomaanslag op Hiroshima. Aan het einde van WO2 gooiden de Amerikanen bommen op Hiroshima, waardoor de hele stad werd verwoest.

Hieronder staan mijn drie vragen waar ik mee bezig ben geweest:

Wat is dit/wat stelt dit voor?
Hiroshima na de atoomaanslag in augustus 1945. Aan het einde van WO2 gooiden de Amerikanen bommen op Hiroshima waardoor de hele stad werd verwoest.

Waarom is dit niet met verf gemaakt?
Cor de Nobel is een materieschilder, dus dit was zijn manier van werken. Wat mij vooral aansprak is dat deze verschrikkelijke gebeurtenis op een totaal andere manier is weergegeven. Je ziet geen menselijke expressies, geen emoties. Wat ooit is overgebleven van Hiroshima ligt nu op dit schilderij.

Wat voor viezigheid is dit? Waar is het allemaal ‘langsgekomen’?
Olieverf, gips, zand en doek. Er is niet veel over dit schilderij bekend, dus ik weet niet waar het allemaal ‘langsgekomen’ is. Maar in feite zou dit materiaal kunnen zijn van wat ooit Hiroshima was.

Ik denk doordat de ‘schilder’ geen verf heeft gebruikt, de verschrikkelijke gebeurtenis nog beter wordt weergegeven. Geen bange gezichten of mensen die huilen, maar gewoon zand, gips en inkt. Echt leegheid. De zinloosheid van dingen die toen en nu nog steeds gebeuren.
Het zand staat voor de kraters die overbleven. De inkt voor een hartverscheurende schreeuw.

Ik denk dat in dit geval het er minder om gaat hoe het eindplaatje eruitziet, maar meer om de ‘mindset’ erachter.